MET VIDEO | UPDATE De brand langs de A28 tussen Wezep en ‘t Harde gistermiddag, heeft zo’n tienduizend vierkante meter bos getroffen. Bij de brand kwam veel rook vrij. De oorzaak is nog onbekend.

De brandweer had gistermiddag in eerste instantie moeite om de exacte plek van de bosbrand te vinden. Daar kwam verandering in door de inzet van verkenningsvliegtuigje Ajax van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG), dat iets na vieren dankzij luchtsurveillance de precieze locatie van de brandhaard spotte.

Na de melding werden vanwege het verhoogde natuurbrandrisico direct vier blusvoertuigen op pad gestuurd door de brandweer, met ondersteunende waterwagens en officieren. De Officier van Dienst deed vrij snel het verzoek om een tweede peloton van nog eens vier blusvoertuigen te alarmeren samen met extra waterwagens.

‘De brand was in moeilijk begaanbaar gebied en er kwamen flinke rookwolken boven het bos uit’, legde de brandweer van Epe uit op Facebook. Naast dat brandweerkorps, werden die van Oldebroek, Elburg, Wezep, Nunspeet, Oene, Heerde, Wapenveld, Hattem, Uddel en Elspeet ingeschakeld.

De parkeerplaats langs de A28 is tijdelijk afgesloten geweest voor het verkeer. De A28 zelf, bleef tijdens de brand open al ontstond er wel een file. Vanaf de weg was de rook goed te zien.

Volgens de brandweer heeft het vuur een stuk van zo’n tienduizend vierkante meter verwoest. Verdere verspreiding kon volgens haar worden voorkomen doordat meerdere groepjes brandweerlieden vanuit verschillende hoeken de bosbrand te lijf gingen.

Volgens de brandweer van Epe was het terrein slecht begaanbaar waardoor het ‘eventjes duurde’ voordat de eerste blusvoertuigen bij de brandhaard konden komen. Toen dat eenmaal was gelukt, kon om half zes het sein ‘brand meester’ worden gegeven. Het nablussen heeft daarna nog wel de hele avond geduurd.

Volgens een woordvoerder van de VNOG is het gevaar dat de brand in het betreffende gebied weer oplaait, nu geweken.

,,De ondergrond is door het nablussen goed nat gehouden. Bovendien is er daar geen sprake van veengrond waardoor de brand ondergronds verder gaat en zijn de bomen in dat gebied zodanig aangetast dat zij geen vlam meer kunnen vatten. Maar wij blijven uiteraard alert op branden in de verdere omgeving.’’

Over de oorzaak van de brand is nog niks bekend. ,,Er wordt onderzoek naar gedaan, maar het wordt lastig om die te achterhalen.’’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *